Een tv met automatische schotel en satellietontvanger lijkt altijd zo makkelijk en handig, maar is het niet altijd. Staat u bijv. net op een mooie campingplaats of camperplek, belemmeren hoge omringende bomen een goede satellietontvangst. Teleurstelling of boosheid is vaak het gevolg en uw vakantieplezier vermindert.

Beschikt u camper nog niet over een satellietontvanger en schotel, maar kijkt u wel graag af en toe tv, dan zijn er ook andere mogelijkheden. We beschrijven er drie; van goedkoop, maar complex tot eenvoudig maar duurder:

1. Google Chromecast

Met een Chromecast stream je vanaf je smartphone naar de tv. Je kijkt dan via internet naar tv programma’s of Netflix series. De Chromecast (€39) sluit je aan op de HDMI kabel van je tv. Dan kan via 220V of via een USB aansluiting. Op je smartphone installeer je de Google Home app en maakt je verbinding met de Chromecast. Je kunt gebruik maken van een openbaar WIFI netwerk of via een persoonlijke hotspot. Veel mensen vinden deze werkwijze toch wel wat omslachtig.

2. Mi stick

Dit is een TV stick waar Google tv op zit. Deze stick plaats je in de HDMI aansluiting van je tv. Er zit een afstandsbediening bij waarmee je de betreffende app kiest. Google heeft ook een eigen “Google tv stick” op de markt gebracht, maar deze is voor camperaars minder geschikt omdat deze 220V nodig heeft en niet in de HDMI aansluiting van de tv past.

Google tv is eigenlijk een schil met allerlei apps die je kunt downloaden (NL Ziet, KIJK, Netflix, Ziggo GO, KPP, TV Vlaanderen etc). Deze gaan rechtstreeks in het kasje en kun je weergeven op je tv. Grote voordeel is dat je eenvoudig een wifi verbinding maakt.

3. TV met ingebouwde Google tv

Nog weer makkelijker dan bovenstaande is het gebruik van een 12 volt mobile Smart TV, zoals de Nokia 2400A, met antenne aansluiting, schotelaansluiting (waar een Canal Digitaal kaartje in past) en met ingebouwde Google tv. Je komt gelijk in de omgeving uit waar je anders met de Mi stick uitkomt (net zoals de smart tv thuis). Je kunt ook heel eenvoudig zien welke beschikbare WIFI netwerken beschikbaar zijn en waarmee je kunt verbinden. Uiteraard kun je ook een hotspot maken met je smartphone en die gebruiken. Je gebruikt dan wel veel data en daar zijn vaak (stevige) kosten aan verbonden!

Wil je meer weten? Op youtube zijn veel informatieve en instructiefilmpjes te vinden.