Goed onderwijs, zo vanzelfsprekend dat we de waarde ervan niet altijd meer goed gezien. In oktober bezochten we samen met vrienden enkele projecten in Gambia waar zij zich al jaren met hart en ziel voor inzetten, waaronder de Halahin Lodge in Kartong en het Reach Education Centre in Wellingara. Gestart met 40 kinderen, gaan er nu – enkele jaren later- 400 kinderen naar deze school onder bezielende leiding van Edward en Patience. Het biedt de kinderen een veilige, prettige en beschutte plek. Blije gezichten alom! Met hulp van donateurs zijn er klaslokalen bijgebouwd, voorzieningen verbeterd en is er ge├»nvesteerd in lesmateriaal. Wij sponsoren een aantal kinderen omdat hun ouders het lesgeld niet kunnen opbrengen. Zoveel meer kinderen zouden graag naar deze (of een andere) school gaan, maar voor hen is deze mogelijkheid er nog niet. De school kan niet meer kinderen herbergen. Er zijn meer scholen nodig als deze.

We bezochten ook een school in de binnenlanden. Het contrast met het Reach Education Centre was groot. Meer dan 600 kinderen in hele kleine “lokalen”. De golfplaten gaven beschutting tegen regen en zon. Sanitaire voorzieningen ontbraken. De kleuters zaten met velen op de grond, de oudere leerlingen aan oude schoolbankjes. Geen betaalde leerkrachten, maar vrijwilligers. Toch ook hier alleen maar blije gezichten. Op onze vraag aan de schooldirecteur waarmee wij hen van dienst konden zijn, antwoordde hij; met schriften, potloden, gummetjes en puntenslijpers…..

Elk kind heeft recht op goed onderwijs, zo vinden wij. Basisonderwijs en voortgezet onderwijs, om vandaar uit later zelf keuzes te kunnen maken over het inrichten van hun land en het verbeteren van de levensstandaard. Hopelijk met behoud van de Afrikaanse waarden, cultuur en gemeenschapszin. Leve de Glimlach van Gambia.

Van elke verkochte camper, zorgen wij dat er weer een kind naar school kan!